Waarom wasbare katoenen luiers gebruiken?

Meer dan 1 ton afval per kind
Als je bedenkt dat een kind gemiddeld 5 luiers per dag verbruikt en dit gedurende 2,5 jaar, dan betekent dat 4.560 stuks per kind! Dit komt overeen met één huisvuilzak per week. Een gebruikte wegwerpluier weegt gemiddeld 250 gr (50 gram voor de wegwerpluier en 200 gram ontlasting). In totaal komt dus 1062 kilogram (4.250 x 250 gram) wegwerpluiers per kind in het restafval terecht.

Alleen al in Nederlandbelandt er per jaar ongeveer 200.000 ton vuile wegwerpluiers in de vuilnisbak. Alleen al om die reden zijn herbruikbare of wasbare luiers te verkiezen boven de wegwerpluier. Bovendien worden de herbruikbare luiers steeds beter en gemakkelijker in gebruik.

Milieuvriendelijk
Wat is nu het milieuvriendelijkst herbruikbare of wegwerpluiers? Voor een goede vergelijking moeten alle milieuaspecten worden meegenomen: de productie van de luiers, het wassen en de hoeveelheid afval die ze veroorzaken. Daarbij moet je uitgaan van de hoeveelheid luiers die een baby in een bepaalde tijd verbruikt, het aantal ‘verschoningen’. Van wasbare luiers heeft een baby er over het algemeen meer nodig. Gemiddeld verbruikt een baby 5 duizend wegwerpluiers voor hij zindelijk is. Baby’s in traditionele katoenen luiers zijn dan 6.250 keer verschoond.

Veel studies
Er bestaan veel studies. Hieruit blijkt dat beide sterke en zwakke punten hebben.
Wegwerpluiers zorgen voor veel afval en vergen veel grondstoffen. De herbruikbare luier scoort door het wassen slechter voor water- en energieverbruik. De productie van de wasbare luiers is niet zo milieuvriendelijk. Zo worden er in de katoenteelt veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Omdat een luier lang meegaat, weegt dit minder zwaar door in de berekening.
De wegwerpluier bestaat voor een groot deel uit kunststoffen en die worden gemaakt van aardolie, een grondstof die eens opraakt. De winning en raffinage zijn vervuilend. Ook het transport ervan brengt risico’s met zich mee.

Keuze
Volgens consumentenorganisaties is de luier die thuis wordt gewassen de beste keuze. Het soort wasbare luier maakt daarbij niet zoveel uit. Belangrijk is wel hòe je wast: op welke temperatuur (60 of 95 graden), al dan niet met volle trommel, en of je de luiers aan de lijn of in de wasdroger laat drogen. Maar zelfs als je op 95 graden wast, met 4 kilo wasgoed in de machine en de helft van de tijd de wasdroger gebruikt, dan nog is de thuis gewassen luier milieuvriendelijker.
De negatieve aspecten voor de wegwerpluier zijn een hoop afval en dat de verwerking ervan steeds problematischer en duurder wordt. Het papier van de luiers kost per kind 6 tot 12 bomen, afhankelijk van het gewicht van de bomen en de manier waarop er houtpulp van wordt gemaakt. Het rooien van de bomen, het vervoer en het maken van houtpulp is ook milieubelastend. De productie van houtpulp kost veel energie en brengt watervervuiling met zich mee. Ook zijn er chemicaliën voor nodig, onder meer voor het bleken van de houtpulp.

Milieubewuste vrouwen
Een Britse organisatie van milieubewuste vrouwen, Women’s Environmental Network, bestudeerde de hele productie -distributie -consumptie en verwijderingscyclus en concludeerde dat wegwerpluiers 3,5 maal meer energie, 2 maal meer afvalwater, 8 maal meer niet-hernieuwbare grondstoffen verbruiken. Bovendien hebben ze tot 90 keer meer hernieuwbare materialen nodig en zorgen ze voor 60 maal meer afval. Wanneer men de hele keten bekijkt valt de balans dus duidelijk uit in het voordeel van de herbruikbare luier. Deze analyse wordt bevestigd door de ecologische voetafdruk die berekend werd in de studie ‘Ökologischer Vergleich verschiedener Wickelvarianten in industrialisierten Staaten auf Basis des SPI’ (G. Krotscheck, Universität Graz, september 1997).

Andere voor- en nadelen
Baby’s kunnen luieruitslag krijgen van katoenen luiers maar ook van wegwerpluiers. De meeste baby’s hebben er geen last van. Het gaat erom hoe uw baby reageert. Gebruik niet veel crème of zalf; smeer hoogstens eens per dag de billetjes in voor de nacht.
Wasbare luiers zul je vaker moeten verschonen. Als luiers doorlekken, kan dat komen doordat ze niet goed aansluiten bij de beentjes. Een ander model luier kan dan uitkomst bieden.

Financieel
Volgens consumentenorganisaties zijn de herbruikbare luiers financieel voordeliger. De cijfers hieronder zijn van het maart 2018.

Wegwerpluiers kosten gemiddeld 1310 euro voor de hele luierperiode.
Onze wasbare luiers kosten inclusief was en droogkosten 910 euro. Zo bespaart u totaal 400 euro, hier hebben we nog niet de eventuele gemeentelijke afvalkosten meegerekend die u ook nog bespaart.
Eén van de grote struikelblokken om twijfelaars te overtuigen is de relatief grote investering in het begin. De aankoop van een pakket van 25 luiers en de nodige extra’s kost al snel 400 euro. Toch heb je al na een jaar je investering terugbetaald. Bij een tweede kindje wordt het financieel voordeel natuurlijk groter.